Metal-Stud wanden
De metal stud wand is een veel gebruikt wandsysteem om onder andere scheidingswanden te maken. Met deze manier van bouwen kun je makkelijk en snel diverse indelingen realiseren in de woning & utiliteitsbouw.
Een metal stud wand is een niet dragende binnenwand die opgebouwd is uit metalen profielen met daar tegenaan beplating geschroefd. Eventueel kan de metal stud wand opgevuld worden met isolatie. Het soort isolatie kan afhankelijk zijn van het doel van de isolatie; geluidsisolerend, thermische isolatie of allebei.
Mede door het lage gewicht kan het montageproces kort zijn. Maar ook omdat de profielen eenvoudig met een blikschaar op maat zijn te maken is de montagetijd korter dan bij bijvoorbeeld een houten constructie. Het plaatsen van afwerkplaten is gemakkelijk met twee personen uit te voeren.
Door watervaste panelen te gebruiken kan deze wand bijvoorbeeld ook in natte ruimten worden gebruikt.
De brandwerendheid van een metal stud wand kan oplopen tot wel 120 minuten door gebruik te maken van dubbele of driedubbele beplating. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de soort beplating.
Metal-Stud plafonds
Metal stud plafond is de ideale manier voor het creëren van een naadloos vlak verlaagd plafond. Metal stud plafond is eenvoudig te monteren, verhoogt de brandveiligheid en verlaagt de geluidoverlast. De plafonds zijn ideaal voor het creëren van een veilige woon of werkomgeving. Een metal-stud plafond bestaat uit een draagsysteem van metalen profielen met gipskartonplaten en vormen een naadloos gesloten plafond. Afhankelijk van de bouwsituatie kan gekozen worden voor verschillende draagsystemen.
Een metal-stud plafond is zeer geschikt voor het wegwerken van leidingen, buizen en bijvoorbeeld het inbouwen van verlichting. Voor snelle renovatie van oude plafonds. Het plafond wordt los van de vloerconstructie gemonteerd en zorgt voor een hoge geluidsisolatie en elimineert zo ook contactgeluid.
Met een akoestisch gipsplafond zijn wat betreft ontwerp vele mogelijkheden. Door de diverse patronen van ronde en vierkante perforaties en de naadloze uitvoering kan vrijwel elke willekeurige vorm plafond worden gemaakt zoals rond, driehoekig of ovaal. Bovendien is het naadloze oppervlak gemakkelijk af te werken in iedere gewenste kleur. Voor plafonds en voorzetwanden met geluidsabsorberende functie, een onderscheidende visuele uitstraling en verbetering van de geluidskwaliteit.
Een systeemplafond is een verlaagd plafond dat bestaat uit een rasterwerk, meestal van blik of aluminium, waarin plafondplaten van bepaalde standaardafmetingen worden gelegd. Systeemplafondplaten liggen los in het raster en zijn eenvoudig omhoog te duwen, verwijderen en weer terug te leggen. Het materiaal van de plafondplaten bestaat meestal voor een groot deel uit rechthoeken. Het raster hangt met plafondhangers aan het bouwkundig plafond. Verlichting en luchtverversing zijn makkelijk in te passen in een systeemplafond. Vaak vinden we systeemplafonds in kantoren, scholen en in de horeca.
Voordelen van systeemplafonds (verlaagde plafonds)
* leidingschachten e.d. behoeven niet in de vaak betonnen vloer uitgespaard te worden (een constructief en planmatig voordeel dat faalkosten vermindert)
* voor een strakke afwerking van het plafond omdat het plenum (de ruimte tussen bouwplafond en systeemplafond) gebruikt wordt voor buizen en leidingen (camouflage van kabels en technische kokers e.d.)
* wanneer men snel bij de buizen en leidingen moet kunnen komen zonder het plafond te beschadigen
* als een akoestische buffer wanneer er nagalm optreedt (weerkaatsen van geluid door de ruimte) of wanneer er teveel geluid van beneden of boven komt (doorgangsgeluid) (zie ook verderop)
* voor verbetering van de thermische isolatie
* om een té hoog plafond te verlagen (minder ongezellig, minder warmteverlies)
* voor inbouw van verlichting, audio e.d.
* voor architectonische effecten (een deel lager of hoger o.d.)
kalk of uit steenwol. Het rasters vormt meestal een serie vierkanten of